dinsdag, maart 11, 2003

Prijs Van de Ven

Spirit voor Gent was aanwezig op de vernissage van de tentoonstelling over de Prijs Van de Ven, dé Belgische architectuurwedstrijd van de 20e eeuw (1928-1968) in de Witte Zaal te Gent.

De Prijs Van de Ven, georganiseerd tussen 1928 en 1968, was een jaarlijkse wedstrijd voor moderne woonarchitectuur. Emile Jean Van de Ven wilde op deze manier hedendaagse architectuur onder de publieke aandacht brengen en steun bieden aan jonge Belgische architecten. Zijn firma bracht ondermeer de befaamde “Cubex”-keuken uit, waarvan op de tentoonstelling een exemplaar te zien is.

De Witte Zaal zet de winnende ontwerpen van de Prijs Van de Ven nog eens op een rijtje. De villa’s, boerderijen en rijhuizen worden in beeld gebracht door middel van grondplannen en foto’s van zowel exterieur als interieur. Er staan enkele maquettes opgesteld, we kunnen via tv-schermen interviews met enkele architecten volgen en er zijn enkele archiefstukken zoals stembriefjes van juryleden en oude architectuurtijdschriften van onder het stof gehaald.

Vlaams Spirit-minister van Cultuur Paul Van Grembergen leidde de tentoonstelling in. Hij erkende de waarde van architectuur, ondanks het feit dat hij - naar eigen zeggen - geen kenner is. Van Grembergen benadrukte het belang van de Prijs Van de Ven door te wijzen op de deelname van klinkende namen zoals Antoine Pompe, Gaston Eysselinck, Georges Baines, Huib Hoste en Renaat Braem. Hij prees deze en minder bekende architecten om hun originaliteit, persoonlijkheid en eigen stijl. Toch gaf de minister hier naar mijn gevoel een waarschuwing mee om het individualisme niet te ver te drijven. De Belg heeft een baksteen in de maag en de architect helpt hem deze droom te verwezenlijken. Maar men vergeet daarbij al te vaak rekening te houden met de buurman of -vrouw (in een straat met uitsluitend huizen in rode baksteen, je Spirit-sympathie uiten met een paars-gele gevel, zou nét iets te ver gaan.) Het is een blijvende uitdaging om toe te zien op de kwaliteit van architectuur. Onder meer de aanstelling van de Vlaamse Bouwmeester door de Vlaamse Gemeenschap, past in dit kader. Want zei diezelfde Renaat Braem niet ooit: “België is de lelijkste straat van Europa”?

Je kan nog naar “De Prijs Van de Ven” tot 5 april in de Witte Zaal van Sint-Lucas, Posteernestraat, Gent. Dinsdag tot vrijdag van 12u30 tot 18u00 en zaterdag van 14u00 tot 17u00.

De vzw Interbellum organiseert in het kader van de Open Monumentendag Vlaanderen op zondag 14 september 2003 een wandeling langsheen genomineerde Gentse gebouwen van de Prijs Van de Ven. Meer info: vzw Interbellum, Olijfstraat 69, 9000 Gent, 09/226.79.46, norbert.poulain@rug.ac.be

Verslag: Kim Aerts, bestuurslid Spirit Gent.