donderdag, oktober 17, 2002

Spirit Gent protesteert tegen wapenaankoop Gentse politie

SPIRIT voor Gent is niet te spreken over de aankoop door de stad Gent van twee P90-machinegeweren voor de Gentse politie. De wapens zouden worden ingezet bij het vervoer van zware criminelen, omdat deze transporten mogelijk kunnen overvallen worden.

Spirit voor Gent is ervan overtuigd dat het zwaarder bewapenen van politiediensten geen structurele oplossing is voor het zwaar banditisme, maar integendeel een wapenwedloop veroorzaakt. Het probleem ligt hem in de aard van het vuurwapen. Het P90-machinegeweer is een moorddadig wapen. Zijn grootse ‘troef’ is zijn vuurkracht en de hanteerbaarheid, waardoor zowat iedereen met het wapen kan omgaan. Zo is het in staat vijf kogelvrije lagen te doorboren.

Vanaf het begin heeft SPIRIT zich vanuit haar pacifistische overtuiging verzet tegen de productie van dit wapen. De redenering van SPIRIT hieromtrent is glashelder. Wanneer honderd van deze wapens worden geproduceerd, dan zal een bepaald percentage sowieso in de illegaliteit terechtkomen door illegale wapenhandel, diefstal op politiekantoren, enz… Dit werd onlangs nog bewezen toen bij een gewone wegcontrole een P90 werd aangetroffen in een wagen. Vorig jaar werd bij een transport van producent FN naar een klant een lading van 100 (honderd!!!) P90 wapens gestolen.

In Kamer en Senaat gaf minister van Binnenlandse Zaken Duquesne op parlementaire vragen, gesteld door Spiritparlementsleden over de productie van de P90, steeds de garantie dat er geen P90-machinegeweren in criminele handen zouden vallen… Het spreekt voor zich dat, indien deze wapens in handen vallen van zware criminelen, deze criminelen niet zullen aarzelen deze tegen orde- en veiligheidsdiensten te gebruiken. Deze mensen zullen dan nog weinig hebben aan hun kogelvrije vesten.

Het alternatief voor SPIRIT voor Gent ligt voor de hand. Een grootstad als Gent moet zich samen met de federale politie inschrijven in een opgedreven strijd tegen de illegale wapenhandel. Dit kan door te investeren in meer rechercheurs en middelen die zich met deze vorm van criminaliteit bezighouden. Men moet niet de effecten bestrijden maar wel de oorzaken aanpakken. Op wereldniveau hebben de Verenigde Naties vorig jaar nog een hele conferentie opgezet om de proliferatie van kleine en lichte wapens tegen te gaan. SPIRIT voor Gent vraagt het Gentse stadsbestuur terug te komen op deze aankoop om de verdere proliferatie van deze wapens een halt toe te roepen.

Meer informatie:
Peter Craeyeveld, teamlid Spirit voor Gent en nationaal coördinator Spirit-netwerk "Vrede"
Frank Bombeke, coördinator Spirit voor Gent.