dinsdag, november 09, 2004

Reizigers Gent Dampoort blijven in de kou staan

Geen rechtstreekse verbinding van Gent-Dampoort naar Brussel vóór 2010

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er voor 2010 rechtstreekse piekuurtreinen komen tussen het station Gent-Dampoort en Brussel. Dat antwoordde de vice-eerste minister en minister van Begroting en Overheidsbedrijven Vande Lanotte op een vraag van Kamerlid Annelies Storms (Spirit). Zij betreurt het gebrek aan flexibiliteit bij de NMBS.


Perron in het Gentse Dampoortstation Posted by Hello

Begin 2006 starten de grootschalige werken aan het Sint-Pietersstation. Het station zal dan volgens Annelies Storms minder goed bereikbaar zijn. Zij pleit ervoor om vanaf eind 2005, bij de aanvang van de heraanleg van het Sint-Pietersstation, een rechtstreekse treinverbinding vanuit Gent-Dampoort naar Brussel in te leggen. De NMBS verklaarde zich eerder bereid de haalbaarheid te bekijken om vanaf eind 2006 piekuurtreinen vanuit het Dampoortstation naar Brussel in te leggen.

Minister Vande Lanotte vindt het echter niet realistisch dat er vanaf eind 2006 een rechtstreekse treinverbinding tussen Dampoort en Brussel zou komen. Volgens hem kan een trein vanuit Gent-Dampoort enkel wanneer er een trein vanuit Gent-Sint-Pieters naar Brussel geschrapt wordt. De minister ziet maar een echte oplossing vanaf eind 2010 wanneer er een derde en vierde rijpad tussen Brussel en Gent komt.

Annelies Storms betreurt het gebrek aan flexibiliteit van de NMBS. Zij dringt er bij de minister op aan om na te gaan welke impact de werken aan het Sint-Pietersstation op het aantal reizigers zal hebben en om de opportuniteit van rechtstreekse piekuurtreinen vanuit Gent-Dampoort naar Brussel dan opnieuw te onderzoeken.

Voor meer info:
Annelies Storms,
Kamerlid en ondervoorzitter Spirit
0478/23.09.53
www.anneliesstorms.be