dinsdag, juni 22, 2004

Gemiste kans voor Gents Parkbos!

Spirit voor Gent betreurt dat de realisatie van het Gentse Parkbos (de 332 hectare binnen de Kastelensite Zwijnaarde – St- Denijs-Westrem) door een njet van Groen!-minister Jef Tavernier op de lange baan is geschoven. Vóór 2007 komt het lang verwachte Parkbos er zeker niet, als het er nog ooit - in die samenhang en omvang - komt!


(foto: www.parkbos.be )Posted by Hello

In dit dossier hebben verscheidene groepen en partijen zeer hoog spel gespeeld. Er was/is de betwiste 19 hectare bedrijvenzone voor het wetenschapspark in de wijk Hutsepot (Zwijnaarde). Maar er was ook de bescherming als landschap door Minister Paul Van Grembergen (Spirit) voor de Kastelensite Zwijnaarde die toch bijkomende zekerheid bood.

Het ontwerp van Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) "Afbakening Grootstedelijk Gebied Gent", waarvan het RUP-Parkbos één van de onderdelen was, kon naar aanleiding van het openbaar onderzoek nog bijgeschaafd worden en bood tenminste uitzicht op een Parkbos van 332 hectare. Op de allerlaatste Vlaamse regering van vrijdag 11 juni 2004 ging minister van Leefmilieu Tavernier dwarsliggen en keurde het hele Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan af o.w.v. de betwiste 19 hectare. Die 19 hectare was in het ontwerp-RUP opgenomen als reservegebied voor een wetenschapspark, ten vroegste “aan te snijden” na 2007, en enkel in geval van ondertussen gebleken interesse én nog eens een procedure van openbaar onderzoek.

Heeft Groen! nu het grote gelijk? Het hele ontwerp van RUP is terug naar af. Niet alleen het Parkbos van de Zwijnaardse Kastelensite, maar onder meer ook de groenpolen Vliegveld Oostakker en Gentbrugse Meersen. Als er een nieuw RUP moet opgesteld worden, kost dat zo'n anderhalf jaar. Maar daarvoor moet er eerst een nieuwe Vlaamse regering zijn, én een nieuwe minister van Ruimtelijke Ordening die dit dossier terug op de agenda wil plaatsen. En welke kleur en voorkeur zullen die excellenties hebben?

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) spreekt in zijn persbericht van vrijdag 18 juni 2004 van een "kanjer van een vergissing", die moet rechtgezet worden. Spirit voor Gent heeft het over een gemiste kans. We twijfelen er zeer sterk aan of die 332 hectaren Parkbos ooit nog gehaald worden.

Frank Bombeke,
Voorzitter Spirit voor Gent

Meer info over het Parkbos: www.parkbos.be