zaterdag, maart 15, 2003

Spirit Gent stapt mee op in internationale manifestaties tegen oorlog in Irak

Op zaterdagnamiddag 15 februari verzamelde ook Spirit aan het Brusselse Noordstation om deel te nemen aan de internationale manifestatie tegen een mogelijke oorlog in Irak. Er werd samen opgestapt met een ruime delegatie van kartelpartner SP.a achter de spandoeken "Nooit meer oorlog" en "Democratie is het enige wapen", met daarop het logo van beide partijen. De SP.a-jongeren van Animo gingen de groep vooraf.


"Democratie is het enige wapen" (foto: Walter Muls) Posted by Hello

De opkomst van Spirit-militanten was bevredigend. Zoals voor het geheel van de betoging bleek dit aantal niet te tellen. Er waren naar schatting toch een goede 100 Spirit'ers aanwezig. Men mag ervan uitgaan dat er in het totaal minstens 50.000 manifestanten waren. Spirit werd vertegenwoordigd door o.a Bert Anciaux, voorzitster Els Van Weert, parlementsleden Nelly Maes en Dirk De Cock en Prego-voorzitter Stijn Coppejans. Van de kant van SP.A stapten o.a. mee op: voorzitter Patrick Janssens, parlementsleden Fatma Pehlivan, Dirk Van der Maelen en Anne Van Lancker, de Gentse burgemeester Frank Beke en de Gentse fractieleider Tom Balthazar. Spirit voor Gent was met een tiental aanwezigen, waaronder coördinator Frank Bombeke, provincieraadslid Annelies Storms, nationaal coördinator van het Spirit-netwerk Vrede Peter Craeyeveld en uw webmaster-verslaggever.

De start van de betoging verliep nogal moeizaam; de organisatoren hadden een dergelijke toeloop duidelijk niet verwacht. Omstreeks 15 uur kon het kartel SP.A-Spirit zich in beweging zetten. Verder verliep de tocht incidentloos. Vlak vóór het Zuidstation sloegen we de Woeringenstraat in, waar er nog nagepraat kon worden in het nationaal secretariaat.

Betoging van 15 maart

Spirit was, samen met kartelpartner SP.a, opnieuw aanwezig op de manifestatie tegen de steeds nakender oorlog in Irak van zaterdag 15 maart, achter de spandoeken "Nooit meer oorlog" en "Democratie is het enige wapen". Nagenoeg de hele Spirit-top was aanwezig en ook vele SP.A-prominenten, o.a. Johan Vandelannote, Els Van Weert, Herman Lauwers, Frank Vandenbroucke en Freddy Willockx. Spirit voor Gent was met een 15-tal aanwezig, waaronder Jan Roegiers, Annelies Storms en coördinator Frank Bombeke.