vrijdag, juli 11, 2003

11 juli-feest 2003 in Gent

In Gent kende het Feest van de Vlaamse Gemeenschap reeds een hele aanloop met de 11-daagse Vlaanderen Feest, met o.a. de succesrijke Gent Talent-wedstrijd voor niet-professionele dichters en muzikanten, de tentoonstelling De Gentse Barge en Zjef Vanuytsel bij Sint-Jacobs. Officieel startte de 11 juli-viering met een academische zitting op 10 juli in het Stadhuis. Gastspreker professor Yves T’Sjoen belichtte de poëzie van Richard Minne. Pianiste Amelia Moor verzorgde de muzikale intermezzi. Ondertussen startten de poëzienachten in Gentse musea.

Gezelligheid troef de volgende dag op het 11 juli-feest in het Baudelopark, in een organisatie van KomPas. De nieuwe Gentenaars speelden gastheer en gastvrouw met drank- en eetstandjes, muziek en poëzie, humoristische, enthousiaste en ontroerende getuigenissen over hun nieuwe gastland en gaststad. Tot ieders aangename verrassing deelden leden van het IJzerbedevaartcomité honderden zonnebloemen uit aan nieuwe en oude Gentenaars. Het Baudelopark veranderde in een geel-zwarte bloemenzee. Een sympathieke actie voor een Kleurrijk Vlaanderen in een kleurrijke wereld, tevens het motto voor de IJzerbedevaart op 31.08.2003.


Leden van het IJzerbedevaartcomité delen zonnebloemen uit aan nieuwe en oude Gentenaars in het Gentse Baudelopark Posted by Hello

Vlaanderen zingt zorgde in de vooravond voor meezing-ambiance op het Sint- Baafsplein. Een Notenclub in het groot. ’s Avonds laat werd Vlaanderen Feest afgesloten met een pyrotechnisch klank- en lichtspel rond de St. Pietersabdij, met als onderwerp de geschiedenis van deze site, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 7de eeuw.

Verslag: Frank Bombeke