donderdag, maart 10, 2005

Schepen Lieven Decaluwe (spirit): “De ware aard van Vlaams Belang komt boven”.

Schepen Lieven Decaluwe (spirit), voorzitter van Nederlands Toneel Gent (NTGent), reageert in De Gentenaar (10/03/2005) verbolgen op de verklaringen van Vlaams Belang (VB) over het programma-aanbod van het Gentse stadstheater: "De ware aard van Vlaams Belang komt boven. Ze beginnen inhoudelijk te zeggen wat ze echt willen".

De extreem-rechtse partij noemt de cultuurhuizen 'pseudo-elitair' en 'te experimenteel' en vindt dat alle subsidies aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel, Het Toneelhuis in Antwerpen en NTGent moeten stopgezet worden als niet meer ‘volkseigen’ en ‘klassieke’ stukken worden geprogrammeerd.

"De wijze waarop zij cultuur zien, is zodanig kortzichtig, dat, als het aan hen lag, er geen enkele vooruitgang meer zou geboekt worden op cultureel gebied", vindt voorzitter van NTGent Lieven Decaluwe. "Ik ben zelf een flamingant, maar huiver nog steeds bij dit soort kortzichtige uitspraken".

Eerder nam VB in de Gentse gemeenteraad ook al het SMAK onder vuur. Op deze manier probeert de politieke partij het aanbod van de stedelijke cultuurhuizen te beïnvloeden. Lieven Decaluwe vindt deze politieke inmenging verwerpelijk. "Iedereen die voor een boeiende cultuurscene pleit - en dat zijn er gelukkig veel - moet zich ervan bewust worden dat er geen enkel compromis met dit soort gedachten aanvaardbaar is" zo besluit de Gentse spirit-schepen .

Lees ook de reactie van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (spirit) (10/03/2005) en de open brief van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron (spirit) (10/03/2005).