dinsdag, maart 22, 2005

SPIRIT-schepen Lieven Decaluwe voltooit aanleg hondentoilettenHondentoilet made in Ghent (Foto Cédric Verschooten)

De inrichting van hondentoiletten, het kattensterilisatieproject, het op een diervriendelijke wijze inperken van de duivenpopulatie, het organiseren van de paddentrek, het verdelgen van ongedierte,… Spirit-schepen Lieven Decaluwe, bevoegd voor het Gentse dierenbeleid, heeft in de voorbije jaren tal van initiatieven genomen om het samenleven van mens en dier in Gent in goede banen te leiden.

De aanleg van de hondentoiletten is het succesnummer van Lieven Decaluwe. Op zaterdag 19 maart jl. opende de ‘schepen van beestelijkheden’ in de buurt van de watersportbaan de 130ste hondentoilet. Hiermee werd het project “Propere Wijken”, in 1998 opgestart met als doel de visuele vervuiling in de negentiende-eeuwse gordel tegen te gaan, voorlopig afgewerkt.

Het succes van de formule zit in de buurtgerichte aanpak. “Buurtbewoners hebben de mogelijkheid tot inspraak in de locaties van de inplanting van de toiletten en de losloopweiden. De respons van de wijkbewoners is doorgaans heel positief. Waar hondentoiletten worden ingeplant, herleeft ook het sociale buurtweefsel. De hondentoiletten blijken een echte ontmoetingsplaats voor de baasjes en hun honden”, zo verduidelijkt Lieven Decaluwe.

Ondertussen zijn er 130 hondentoiletten en 7 losloopweiden verspreid over 10 wijken. Deze houden jaarlijks zo'n 20.000 kg hondenpoep van de straten. “We hebben steeds vooropgesteld dat hondentoiletten enkel succesvol kunnen zijn als ze voldoende gereinigd worden”, vertelt Lieven Decaluwe in
De Gentenaar, 21 maart. “Elke dag behalve zondag verwijderen negen milieubuurtwerkers alle drollen en een keer per week worden de perkjes ontsmet en ontgeurd”.

De voorbije jaren werden verschillende wijken in de 19de-eeuwse stadsgordel aangepakt. Na de start in de Rabotwijk breidden de hondentoiletten zich uit naar Brugse Poort, Bloemekeswijk, Muide-Meulestede, Tolhuis-Ham, Macharius-Heirnis, Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg en Nieuw-Gent.

Een ploeg van zes milieubuurtwerkers reinigt de toiletten 6 dagen op 7 (ook op feestdagen). Eenmaal in de week worden ze ontsmet en ontgeurd. Maandelijks wordt de grond losgemaakt en bijgevuld waar nodig. Het gras van de losloopweiden worden om de 14 dagen gemaaid.

“Enkel door deze begeleiding vol te houden garanderen we blijvend succes. Daarom kan het project ook niet meer uitgebreid worden. Met 130 stuks is het maximum bereikt voor die arbeidsintensieve bezigheid. Er is de komende jaren geen geld om de ploeg uit te breiden. Daarom leggen we ook geen nieuwe toiletten meer aan”, zo verdedigt de spirit-schepen van milieu, gezondheid en groen zijn aanpak.


Lieven Decaluwe kiest duidelijk voor een constructieve benadering van de hondenpoepproblematiek en werd hiervoor al meermaals beloond. In 2000 ontving hij de 'Ethologia prijs', uitgereikt door de v.z.w Ethologia, de vereniging voor de studie en informatie over de relatie mens-dier. In 2001 mocht de spirit-schepen zelfs de internationale 'Pets in Cities Award' in ontvangst nemen voor het beste stedelijke dierenbeleid.


Meer informatie: klik hier