maandag, januari 26, 2004

Stad Gent rijkelijk laat met organisatie islamitisch Offerfeest

Donderdag 22 januari besliste het Gentse College van Burgemeester en Schepenen hoe het slachten tijdens het islamitische Offerfeest begin februari georganiseerd zal worden.

Naar aanleiding van dit feest slachten gelovige moslims een offerdier, meestal een schaap. Rituele slachtingen mogen slechts uitgevoerd worden met erkende offeraars, in een erkend slachthuis of in inrichtingen die speciaal daartoe tijdelijk erkend werden door de bevoegde minister. Daarom heeft de stad Gent dit jaar een tijdelijke slachtvloer ingesteld op de Groothandelsmarkt in Zwijnaarde. Spirit voor Gent is tevreden dat de stad voor deze locatie kiest. Zij is immers veel geschikter dan het slachthuis van Eeklo, dat vorig jaar dienst deed als tijdelijke slachtvloer.


Islamitisch Offerfeest Posted by Hello

Spijtig genoeg moet Spirit voor Gent ook vaststellen dat het college wel rijkelijk laat komt met deze beslissing. Binnen de moslimgemeenschap heerst al lange tijd onduidelijkheid over wat er al dan niet toegelaten is en op welke locatie. Er rest de moslims die een offerdier willen slachten ook bitter weinig tijd om hun slachtaangifte in te dienen, slechts tot en met volgende vrijdag. Spirit voor Gent vreest dan ook dat de informatiecampagne die de stad samen met de Gentse moskeeverenigingen opstelde, de mensen onvoldoende zal bereiken.

Cédric Verschooten, adjunct–coördinator van Spirit voor Gent : “Wij willen er bij de stad op aandringen om naar de toekomst toe een structurele oplossing uit te werken voor de tijdige en vlotte organisatie van het Offerfeest zodat de Gentse moslims dit feest op een gezellige manier kunnen vieren.”

Meer info:
Cédric Verschooten, adjunct-coördinator Spirit voor Gent,
0498/755 736
cedric.verschooten@meerspirit.be

Frank Bombeke, coördinator Spirit voor Gent,
Sint-Lievenspoortstraat 159, 9000 Gent, tel 09 / 223 75 77 –
spiritvoorgent@meerspirit.be